7 manieren om blessures tijdens Yoga te voorkomen

7 manieren om blessures tijdens Yoga te voorkomen

Je bent enthousiast en wilt natuurlijk zoveel mogelijk asana’s uitvoeren. Naast dat het erg lastig kan zijn, is er nog een ander aspect waar je rekening mee moet houden. Namelijk het verkeerd uitvoeren van de asana kan voor blessures zorgen. Daarom is het belangrijk dat je niet te snel wilt gaan en goed naar je lichaam luistert.

In dit artikel hebben we 7 manieren op een rij gezet, waarmee je kunt voorkomen dat je blessures oploopt tijdens de asana’s.

1. Warming-up

Probeer op tijd naar de yogales te gaan en neem de tijd om alles klaar te zetten. Begin met de bewustwording van je ademhaling. Zoek je ritme, koppel de ademhaling aan eenvoudige bewegingen zoals de Pawanmuktasana-serie. Begin met zachte strekoefeningen. Let erop dat je niet te diep/ver rekt. Als je te snel te ver strekt, kunnen je spieren hier tegen protesteren en ligt overbelasting al snel om de hoek.

2. Leer de uitlijn principes

Er is een reden dat veel yogastijlen zoals Iyengar Yoga, de nadruk leggen op het uitlijnen van de bewegingen. Stel je voor wat er met een gebouw van drie verdiepingen zou gebeuren als de fundering wankel zou zijn. Leer hoe je je asana kunt aarden met een solide basis. Als je uitlijning minder stabiel is, riskeer je niet alleen letsel, maar mis je ook enkele van de voordelen die de asana te bieden heeft.

3. Keer terug naar de ademhaling

Zorg ervoor dat je bewust bent van je ademhaling. Het geeft je mentale en fysieke toestand aan. Is je ademhaling lang en ritmisch of oppervlakkig en grillig? Wees ontvankelijk en observeer terwijl je inademt. Maak indien nodig enige aanpassingen aan je ademhaling.

4. Oefen van binnen naar buiten

Mensen zijn visuele wezens en we nemen vaak signalen op door naar anderen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een leraar, een spiegel of de student op de mat in de yogales. Iets wat er aan de buitenkant goed uitziet, kan zich van binnen erg vervelend voelen. Yoga leert ons om ons bewustzijn te gebruiken en het verfijnen hiervan tot de meest subtiele lagen.

5. Aanpassen

Als je hamstrings aanvoelen als breekijzers of als je vorige maand een knieoperatie hebt gehad, zorg er dan voor dat je hulpmiddelen gebruikt of voer andere/eenvoudigere oefeningen uit. Informeer de yogadocent vóór de yogales over je belemmering, zodat de yogadocent hier rekening mee kan houden. Als iets verkeerd voelt, pijn doet of je ademhaling verandert, stop dan even en vraag om advies bij de yogadocent.

6. Oefen thuis

Wanneer je deelneemt aan een yogales is het tempo vaak hoog. Hierdoor is de kans aanwezig dat je de oefening verkeerd doet en de kans op blessures neemt dan toe. Door (ook) thuis te oefenen, kun je je concentreren op het juist uitvoeren en verfijnen van de asana. Waar voel je spanning (tijdens het strekken of uitrekken)? Waar voel je enige druk (tijdens het duwen of zit het vast)? Heb je het gevoel dat je in sommige posities wordt belemmerd? Ontdek het in alle rust en op jouw tempo. Luister ernaar en leer je lichaam kennen.

7. Een stap terug – letterlijk

Doe eens een stap terug. Je zult versteld staan wat je leer door wat afstand te nemen en je te focussen.