De betekenis van ‘Namaste’

De betekenis van ‘Namaste’

Wanneer je een yogales volgt, zal de term ‘Namaste’ je bekent voorkomen. Het gebaar Namaste vertegenwoordigt het geloof dat er een goddelijke vonk is in ieder van ons die zich in de hartchakra bevindt. Het gebaar is een erkenning van de ziel in de ene, door de ziel van de andere.

Definitie van ‘Namaste’

Nama’ betekent boog (ik), en ‘te’ betekent jou. Samenvattend betekent Namaste letterlijk “ik buig voor jou”. 

Hoe moet je het Namaste gebaar maken

Om het Namaste gebaar uit te voeren, plaatsen we de handen bij elkaar in de hartchakra, sluiten de ogen en buigen het hoofd. Het kan ook gedaan worden door de handen voor het derde oog samen te brengen, het hoofd te buigen en vervolgens de handen naar het hart te brengen. Dit is een bijzondere vorm van respect.

Hoewel vaak het woord ‘Namaste’ wordt uitgesproken in combinatie met een gebaar, is het duidelijk dat het gebaar zelf Namaste betekent en daarom is het niet nodig om het woord tijdens het buiten te zeggen.

We brengen de handen samen in de hartchakra om de stroom van goddelijke liefde te vergroten. Buigen van het hoofd en het sluiten van de ogen helpt de geest zich over te geven aan het goddelijke in het hart. Men kan Namaste voor zichzelf als een meditatietechniek gebruiken om dieper in de hartchakra te komen.  

Voor een leraar en student laat Namaste twee individuen toe om energetisch samen te komen naar een plaats van verbinding en tijdloosheid, vrij van de banden van de ego-connectie.

Wanneer moet je Namaste opnemen in de sessie?

Idealiter moet Namaste zowel aan het begin als aan het einde van de les worden uitgevoerd. Meestal gebeurt dit aan het einde van de les, omdat de geest dan minder actief is en de energie in de ruimte rustiger is. De yogadocent initieert Namaste als een symbool van dankbaarheid en respect voor haar studenten en eigen docenten om een connectie te maken met hun afkomst, waardoor de waarheid kan stromen. De waarheid dat we allemaal één zijn als we vanuit ons hart leven.