De betekenis van Spirituele Yoga symbolen

De betekenis van Spirituele Yoga symbolen

Yoga, meditatie, oude Ayurveda en alle soorten van spirituele oefeningen en Bohemien levensstijl wint steeds meer veld.  De kans is daarom groot dat je oude spirituele yogasymbolen tegen kan komen.

De spirituele symbolen worden veelal in verband gebracht met yoga, omdat je deze symbolen dan zal tegenkomen. Echter zijn de symbolen vooral spiritueel en beperkt zich daardoor niet alleen tot yoga.

De volgende spirituele yogasymbolen worden besproken in dit artikel: Mala, Om of Aum, Lotus, Hamsa Hand, Tree of Life, De Mandala, De Chakra’s, Ganesh of Ganesha en Buddha.

Wat betekenen deze symbolen? Waar komen ze vandaan? En waarom worden ze belangrijk gevonden in de moderne yoga?

Mala kralen

Mala kralen (Mala kettingen en armbanden) zijn traditionele sieraden die gedragen worden door yogi’s en spirituelen. Mala’s zijn een hulpmiddel bij het telproces van elke mantra tijdens de meditatie. Ze kunnen ook worden gebruikt voor Chakra healing en kristal genezing. Ook kunnen Mala kralen dienen als herinnering aan jouw levensmotto.

The Aum of Om

De heilige Aum of Om symbool vertegenwoordigt de trilling, geluid en bewustzijn van het universum. Het is de plaats waar alle geluiden en trillingen ontstaan ​​en wordt vaak gezongen aan het begin en het einde van het beoefenen van yoga en wordt veel gebruikt tijdens de meditatie.

Aum zelf is oud en komt oorspronkelijk uit Indische godsdiensten zoals het boeddhisme, hindoeïsme en jainisme.

Men dacht dat de schepping van het universum begon met een trilling, de trilling werd een geluid – het geluid was Om. Het OM teken staat symbool voor de verschillende staten van ons leven – wakker, in slaap, en daar tussenin.

De A staat voor onze wakker status. De bewuste toestand en onze ervaringen door middel van de vijf zintuigen. Dit is de meest voorkomende status van alle menselijke ervaringen.

De U ligt tussen A en M, en U en is onze droom status, noch bewust noch onbewust.

De M staat voor diepe slaap – onze verborgen bewustzijn. Dit zijn dingen die nog niet aan ons worden onthuld en zijn nog niet gemanifesteerd.

In het symbool Aum hebben we ook Maya of illusie. Dit deel ligt tussen onszelf en onze landen en die van verlichting. Maya is wat ons ervan weerhoudt te overstijgen naar de ultieme staat van verlichting.

De transcendente staat is de eindtoestand vertegenwoordigd in de Aum. Het is de ultieme en welbegrepen eigen. Het vertegenwoordigt diep bewustzijn, zuiverheid en helderheid. Het is de zeldzaamste van alle statussen die wij als mensen ervaren. Het wordt vertegenwoordigd door de stilte na Aum.

De Lotus

Door de tijd heen is de lotusbloem een ​​krachtig spiritueel symbool geworden en is in het bijzonder belangrijk in hindoeïstische en boeddhistische religies. Het is ook een nationale bloem van India en is afkomstig uit Zuid-Azië en Australië.

Een lotus is een bloem die groeit in modder, in beken en meren. De lotus groeit uit tot een prachtige bloem. Het symboliseert hoe we alle obstakels op onze reis naar verlichting kunnen overwinnen. Het vertegenwoordigt ook de groei en geestelijke ontwikkeling.

De Hindoeïstische godin Mahalakshmi wordt vertegenwoordigd door de lotus. Zij is de godin van het succes, welvaart en overvloed.

Tree of Life

De Tree of Life verbindt de grond en ons fysieke bestaan ​en de lucht. Het verenigt alle vormen van leven aan moeder aarde en het universum. Het is algemeen erkend en geciteerd in vele religies en culturen, waaronder het christendom, boeddhisme, de islam, het jodendom, hindoeïsme en Baha’i – over de hele wereld, het verenigen van de hele mensheid en het universum als geheel.

De Mandala 

Mandala is een oud Sanskriet woord dat “cirkel” betekent en vertegenwoordigt het heelal. Het patroon binnen de mandala is meestal evenwichtig en geharmoniseerd, wat symboliseert hoe we verbonden zijn met een deel van het bredere universum.

Er zijn vele soorten van mandala’s en elk heeft zijn eigen betekenis. Mandala’s kunnen gebruikt worden tijdens de meditatie, dit wordt de “mandala meditatie” genoemd. Door je te focussen op een mandala of het visualiseren ervan wordt de werking geactiveerd.

De mandala richt zich op de binnenzijde en bevordert het onder bewust zijn, wat een voordeel is bij het mediteren.

De Hamsa Hand

Hoewel de hamsa hand momenteel veel wordt gebruikt in verschillende religies (over de hele wereld), wordt aangenomen dat het is ontstaan ​​in het oude Midden-Oosten als een beschermend symbool voor een oude Midden-Oosten godin.

De hamsa hand, ook wel de hand van Fatima genoemd, wordt toegepast in verschillende godsdiensten met het doel om te beschermen tegen het “boze oog”. Het boze oog is een voorteken van pech, boze geesten en negatieve energie.

Door de Hamsa hand te dragen als een amulet of in je huis of omgeving toe te voegen als beeld, biedt het bescherming.

De chakra’s

Chakra is een Sanskriet woord voor “wiel”. Het chakra systeem ligt van oorsprong in India ergens tussen 1500 – 500 v.Chr. en wordt verwezen in de oudste Sanskriet geschriften genoemd de Veda’s.

Elke chakra is een energiecentrum die draait als een wiel. Als het te snel draait, betekent dit dat de chakra te open is. Soms draait het wiel te langzaam of helemaal niet – dat wil zeggen dat deze specifieke chakra te gesloten is. Om een ​​maximale gezondheid en een evenwichtig leven te leiden moeten alle chakra’s in evenwicht zijn. Het chakrasysteem, zoals de naam definieert, is een systeem. Wanneer één chakra uit balans is, heeft dat effect op alle chakra’s.

Het in balans houden van de chakra’s is een herhalend proces. Dingen als stress, verdriet, vermoeidheid en ziekte hebben een effect op de specifieke chakra’s.

Meditatie, yoga, kristal healing, mindfulness en andere behandelingen kunnen helpen het chakra systeem weer in balans te brengen.

Er zijn zeven belangrijke chakra’s: de wortel of stuit, sacraal, zonnevlecht, hart, keel, derde oog en kruin.

De wortel- of stuitchakra ligt aan de basis van de ruggengraat (tussen de anus en de genitaliën) en wordt geassocieerd met gevoelens van aarding en veiligheid. De kleur is rood.
De sacraal chakra ligt aan de onderbuik, tussen de navel en genitaliën. Het wordt geassocieerd met emoties, life balance en seksualiteit. De kleur is oranje.
De zonnelvlecht chakra bevindt zich tussen de navel en het borstbeen. Het wordt geassocieerd met persoonlijke kracht, motivatie en bekrachtiging. De kleur geel.
De hart chakra bevindt zich rond de hartstreek. Het wordt geassocieerd met liefde en relaties. De kleur is groen en soms ook roze.
De keel chakra bevindt zich rond de keel. Het wordt geassisteerd met de keel zelf en is gerelateerd aan communicatie, uitdrukking, maar ook luisteren. De kleur is blauw.
Het derde oog chakra ligt tussen de wenkbrauwen. Het gaat over die intuïtie en wijsheid. De kleur is paars of indigo.
Tot slot hebben we de kruin chakra die is gelegen aan de bovenkant van het hoofd. Het wordt geassocieerd met die spiritualiteit en de kleur is paars, goud of wit.

Ganesha

Ganesha (ook wel Lord Ganesh genoemd) is een hindoe-godheid. Hij staat bekend als de verwijderaar van obstakels en vanwege zijn aarding en centreren van energie is de Ganesha gekoppeld aan de wortel chakra. Hij is ook bekend als de koning van de engelen en biedt bescherming en begeleiding.

Zijn grote olifantenhoofd symboliseert wijsheid en intelligentie. Het helpt problemen te voorkomen voordat ze gebeuren. De Ganesha heeft grote oren en een smalle mond om minder te praten en meer te luisteren. De ogen zijn klein om zich te kunnen focussen.

De Ganesha heeft een grote maag om alle goede en slechte dingen in het leven te verteren. Zijn koffer symboliseert effiëncy.

In z’n ene hand houd hij een bijl vast om de banden van gehechtheid te ontbinden. Hij heeft een gebroken slagtand om opoffering te vertegenwoordigen. De Ganesha wordt soms afgebeeld met een muis op z’n voet, wat verleiding betekent.

Boeddha

Boeddha betekent “hij die wakker is” en wordt geassocieerd met de kroon chakra wat verlichting betekent. Zijn naam was eigenlijk Siddartha Gautanana en geboren in Nepal in 623 vC. Boeddha leefde een zeer bevoorrecht nog beschut leven, geboren in een koninklijke familie. Hij woonde in een klein koninkrijk samen met zijn ouders, totdat hij meerderjarig was.

De Boeddha besloot toen om het koninkrijk te verlaten en was verrast en bedroefd door wat hij zag, de harde feiten van het leven, zoals ziekte, dood, armoede en lijden. Hij begreep niet waarom deze mensen lijden en hij wilde hier meer over weten. Wat was de reden dat zij zoveel leden, hoe kan het lijden gestopt worden, en wat is de zin van het leven.

Hij voelde zich een heilige man, zoekend naar de waarheid.  Hij beoefende meditatie met zijn leraren en voerde boetedoeningen uit, waarbij hij zich bijna uithongerde tot hij bijna doos ging.

Terwijl hij de dood in de ogen had gekeken,  begreep hij het leven nog niet. Hij begon weer te eten. Hij zat onder de Bodhi boom waar hij gezworen te blijven tot hij verlichting had gevonden.

40 dagen verstreken en op de 40ste avond van de volle maan, had Boeddha eindelijk zijn vrijheid en verlichting gevonden. Hij wilde de wereld vertellen wat hij geleerd had.