De echte betekenis van meditatie

De echte betekenis van meditatie

Meditatie. Wat is het? Hoe werkt het? Kan meditatie helpen echte vrede en geluk te bereiken in de hectische, vaak chaotische wereld van vandaag?

Meditatie is een woord dat in de moderne wereld makkelijk en onnauwkeurig wordt gebruikt. Daarom is er zoveel verwarring over hoe je het kunt uitvoeren. Sommige mensen gebruiken het woord mediteren, terwijl ze ‘denken’ of ‘visualiseren’ betekenen; anderen gebruiken het om te verwijzen naar dagdromen of fantaseren. Meditatie (dhyana) is echter geen van deze.

Wat is meditatie?

Meditatie is een precieze techniek om de geest te laten rusten en een staat van bewustzijn te bereiken die totaal anders is dan de normale waaktoestand. Het is het middel om alle niveaus van onszelf te doorgronden en uiteindelijk het centrum van bewustzijn binnenin te ervaren. Meditatie maakt geen deel uit van welke religie dan ook; het is een wetenschap, wat betekent dat het meditatieproces een bepaalde volgorde volgt, bepaalde principes heeft en resultaten oplevert die kunnen worden geverifieerd.

In meditatie is de geest helder, ontspannen en innerlijk gefocust. Wanneer je mediteert, ben je volledig wakker en alert, maar je geest is niet gericht op de externe wereld of op de gebeurtenissen om je heen. Meditatie vereist een innerlijke staat die stil en eenpuntig is, zodat de geest stil wordt. Wanneer de geest stil is en je niet meer afleidt, wordt de meditatie dieper.

Focus op het innerlijke

Vanaf onze kindertijd zijn we alleen opgeleid om dingen in de buitenwereld te onderzoeken en te verifiëren. Niemand heeft ons geleerd hoe we naar binnen moeten kijken, om van binnen te vinden en om binnen in te verifiëren. Daarom blijven we vreemden voor onszelf, terwijl we anderen proberen te leren kennen. Dit gebrek aan zelfbegrip is een van de belangrijkste redenen waarom onze relaties niet lijken te werken, en waarom verwarring en teleurstelling zo vaak de overhand hebben in ons leven.

Een klein gedeelte van de geest wordt gecultiveerd door ons formele onderwijssysteem. Het deel van de geest dat droomt en slaapt – het uitgestrekte rijk van het onbewuste dat het reservoir is van al onze ervaringen – blijft onbekend en ongedisciplineerd; het is niet onderhevig aan enige controle. Het is waar dat het hele lichaam in de geest is, maar dat de hele geest niet in het lichaam is. Behalve het beoefenen van meditatie, is er geen methode om echt de controle over de totaliteit van de geest te ontwikkelen.

Het doel van meditatie is om voorbij de geest te gaan en onze essentiële natuur te ervaren. Deze wordt beschreven als vrede, geluk en gelukzaligheid. Maar zoals iedereen die heeft geprobeerd te mediteren weet, is de geest zelf het grootste obstakel dat tussen ons en dit bewustzijn staat. De geest is ongedisciplineerd en onhandelbaar en hij verzet zich tegen alle pogingen om hem te disciplineren of op een bepaald pad te sturen. De geest heeft zijn eigen geest. Dat is de reden waarom veel mensen voor meditatie zitten en alleen fantasieën, dagdromen of hallucinaties ervaren. Ze bereiken nooit de stilte die de echte ervaring van diepe meditatie onderscheidt.

Ons wordt geleerd hoe we ons moeten bewegen en ons gedragen in de uiterlijke wereld, maar ons wordt nooit geleerd om stil te zijn en te onderzoeken wat er in ons is. Wanneer we leren om dit te doen door middel van meditatie, bereiken we het hoogste van alle vreugden die ooit door een mens kunnen worden ervaren. Alle andere vreugden in de wereld zijn tijdelijk, maar de vreugde van meditatie is immens en eeuwigdurend. Dit is niet overdreven; het is een waarheid die wordt ondersteund door de lange lijn van wijzen, zowel degenen die de wereld hebben verloochend en de waarheid hebben bereikt, en degenen die in de wereld bleven leven en er toch niet door werden beïnvloed.

Meditatie is een praktisch middel om jezelf te kalmeren, om je vooroordelen los te laten en te zien wat er is, openlijk en duidelijk. Het is een manier om de geest te trainen, zodat je niet afgeleid en verstrikt raakt. Meditatie leert je om systematisch je innerlijke dimensies te verkennen. Het is een systeem van toewijding, geen gebod. Je verbindt je aan jezelf, op je pad en aan het doel jezelf te kennen. Maar tegelijkertijd moet leren om kalm en stil te zijn geen ceremonie of religieus ritueel te worden. Het is een universeel vereiste van het menselijk lichaam.

 

Hoe ontwikkel je voor stilte

Leren hoe je stil moet zijn is de methode van meditatie. Het proces van het ontwikkelen van stilte begint met het lichaam. In de yoga-traditie word je begeleid door een leraar om je hoofd, nek en romp recht te houden terwijl je in een meditatieve houding zit (asana). Wanneer je geleerd hebt comfortabel te zijn in deze houding, zou je een normale gewoonte moeten hebben om elke dag op dezelfde tijd en op dezelfde plek in dezelfde houding te oefenen.

Zoek een eenvoudige, overzichtelijke, stille plek waar je niet gestoord zult worden. Ga op de grond zitten met een meditatiekussen onder je of in een stevige stoel, met je rug recht en je ogen gesloten. Breng vervolgens je bewustzijn langzaam naar beneden door je lichaam, zodat alle spieren ontspannen, behalve degenen die je hoofd, nek en rug ondersteunen. Neem de tijd en geniet van het proces van het loslaten van de spanning in je lichaam. Meditatie is de kunst en wetenschap van loslaten. Dit loslaten begint bij het lichaam en gaat vervolgens over naar gedachten.

Zodra het lichaam ontspannen en in vrede is, breng je je bewustzijn naar je ademhaling. Merk op welk deel van je longen wordt uitgeoefend terwijl je ademt. Als je voornamelijk met de borst ademt, kun je niet ontspannen. Laat je ademhaling voornamelijk komen door de beweging van het diafragma. Blijf je ademhaling observeren zonder te proberen deze te beheersen. In het begin kan de ademhaling onregelmatig zijn, maar geleidelijk aan zal hij soepel en gelijkmatig worden, zonder pauzes en schokken.

Meditatie is een proces waarbij je je volle aandacht geeft aan het object dat je hebt gekozen. In dit geval kies je ervoor om bewust te zijn van de ademhaling. Sta jezelf toe om je ademhaling op een open en accepterende manier te ervaren. Beoordeel of probeer het niet te controleren of te veranderen. Open jezelf zo volledig dat er uiteindelijk geen onderscheid meer is tussen jou en de ademhaling. In dit proces zullen veel gedachten in je opkomen: “Doe ik dit goed? Wanneer is dit voorbij? Misschien had ik het raam moeten sluiten. Ik ben vergeten een belangrijke oproep te doen. Mijn nek doet pijn. “Honderden gedachten kunnen naar boven komen en elke gedachte zal een verdere reactie oproepen: een oordeel, een actie, een interesse in het verder nastreven van de gedachte, een poging om van de gedachte af te komen.

Op dit punt, als je je gewoon bewust blijft van dit proces in plaats van te reageren op de gedachte, zul je je bewust worden van hoe rusteloos je geest is. Hij gooit en draait zoals je doet op een avond dat je niet in slaap kunt vallen. Maar dat is alleen een probleem als je je identificeert met de geest en reageert op de verschillende gedachten die hij je oplevert. Als je dat doet, word je betrapt in een oneindige wervelwind van rusteloze activiteit. Maar als je gewoon die gedachten bijwoont wanneer ze zich voordoen, zonder te reageren, of als je reageert en de reactie bijwoont, dan kunnen ze je niet echt storen. Denk eraan; het zijn niet de gedachten die je storen, maar je reactie daarop.

Let goed op

Meditatie is heel eenvoudig. Het is gewoon aanwezig. Je kunt beginnen door naar je ademhaling te luisteren en als er dan een gedachte komt, merk het op, sta er voor open en het zal voorbijgaan. Dan kun je terug naar de ademhaling komen. Je normale reactie is om te reageren op al je gedachten, en dit houd je altijd bezig in een zee van verwarring. Meditatie leert je aandacht te schenken aan wat er zich binnen afspeelt zonder te reageren en dat maakt het verschil. Het brengt je vrijheid van de geest. In deze vrijheid begin je te ervaren wie je bent, los van je mentale onrust. Je ervaart innerlijke vreugde en tevredenheid, je ervaart opluchting en innerlijke ontspanning. Je hebt jezelf een innerlijke vakantie gegeven.

Deze innerlijke vakantie is geen terugtrekking van de wereld, maar de basis voor het vinden van innerlijke vrede. Je moet ook leren om het principe toe te passen van het bijwonen van je wereldse activiteiten, zodat je jezelf effectiever in de wereld kunt toepassen. Door het beoefenen van meditatie kun je leren open te staan ​​voor wat je in je dagelijkse leven te wachten staat en het je volledige aandacht te geven.

Gewoonlijk reageer je op de ervaringen die voor je verschijnen op ongeveer dezelfde manier waarop je op je gedachten reageert. Als iemand iets negatiefs tegen je zegt, word je boos of depressief. Als je iets verliest, raak je emotioneel van streek. Je humeur hangt af van wat je te wachten staat en als gevolg daarvan is je leven net een achtbaan rit. Je reageert voordat je volledig hebt ervaren waarop je reageert. Je interpreteert onmiddellijk wat je ziet of hoort volgens je verwachting, angsten, vooroordelen of weerstanden.

Maar als je het principe van meditatie toepast op ervaringen die je te wachten staan, kun je volledig deelnemen aan wat er gebeurt. Je kunt je eerste reactie bijwonen zonder op je reactie te reageren: “Oh, kijk hoe bedreigd ik me daardoor voel.” Sta open voor het ervaren van je reactie en deze zal door je heen gaan en andere spontane reacties toestaan.

Op deze manier is meditatie erg therapeutisch. Het leidt niet alleen tot innerlijke balans en stabiliteit, het onthult ook je innerlijke complexen, je onvolwassenheden, je onproductieve reflexen en gewoonten. In plaats van in deze complexen en gewoonten te leven en ze uit te leven, worden ze tot je bewustzijn gebracht en kun je ze je volle aandacht geven. Alleen dan zullen ze wissen.

 

Progressie

Heb geduld en oefen systematisch. Elke actie heeft een reactie. Het is niet mogelijk om te mediteren en geen voordelen te merken. Misschien merk je die voordelen nu niet op, maar langzaam en geleidelijk bewaar je de samskara’s (indrukken) in het onderbewustzijn die je later zullen helpen. Als je vandaag een zaadje zaait, oogst je morgen niet het fruit, maar uiteindelijk zul je het wel. Het kost tijd om resultaten te zien. Wees lief voor jezelf.

Meditatie betekent zachtjes alle niveaus van jezelf doorgronden, het ene niveau na het andere. Wees eerlijk tegen jezelf. Het maakt je niet uit wat anderen zeggen over hun ervaringen, houd je geest gefocust op je doel. Het is je eigen geest die je niet toestaat te mediteren. Om met je geest te werken, moet je geduldig zijn. Je zult geleidelijk met jezelf moeten werken.

In het begin kun je vooruitgang zien in termen van lichamelijke ontspanning en emotionele rust. Later kun je andere meer subtiele veranderingen opmerken. Sommige van de belangrijkste voordelen van meditatie worden geleidelijk aan bekend en zijn niet dramatisch of gemakkelijk waar te nemen. Houd vol in je beoefening en je zal merken dat meditatie een manier is om jezelf te bevrijden van de zorgen die aan je knagen. Dan ben je vrij om de vreugde te ervaren om volledig aanwezig te zijn, hier en nu.