Hoe kies je het perfecte yogablok

Hoe kies je het perfecte yogablok

Een yogablok is één van de populairste yoga accessoires die gebruikt wordt in een yogales of yoga sessie. Yogablokken zijn zo populair, omdat dit hulpmiddel ervoor zorgt dat je de yoga oefening nog beter kunt uitvoeren. Het wordt gebruikt als een verlenging van de arm en zorgen voor ondersteuning van de rug, het hoofd en heupen.

Een yoga blok kan het best gebruikt worden door beginnende yogi’s en mensen die letsel of andere fysieke beperkingen ondervinden, maar ook de ervaren beoefenaars kunnen de yoga blok gebruiken om op een veilige manier nieuwe uitdagende yoga oefeningen te leren.

Wanneer je een yoga blok wilt kopen, moet je nadenken over het formaat, materiaal en prijs. Yoga blokken zijn er in verschillende formaten, soorten en materialen. Maar welke moet je nu precies kiezen?

Of je nu kiest voor een kleiner of groter formaat, hangt af van de grootte van je handen en de mate van flexibiliteit. Heb je kleine handen die flexibel zijn, dan kun je overwegen een kleiner formaat yoga blok te kopen. Als je daarentegen grotere handen hebt en minder flexibel, dan kun je overwegen een groter formaat yoga blok te kopen.

Van oorsprong werden yogablokken gemaakt van hout, maar tegenwoordig kun je een yoga blok kopen in verschillende materialen zoals kurk en foam.

Houten yoga blok

Houten yogablokken zijn vaak hard en zwaar, maar daarentegen zeer stevig, esthetisch verantwoord en zullen eeuwig meegaan. Een nadeel van  een houten yoga blok is dat ze vrij duur zijn, glas worden als je natte handen hebt en kunnen gaan schuiven als ze op een harde ondergrond worden geplaatst.

Kurk yoga blok

Kurk yogablokken zijn in de meeste gevallen milieuvriendelijker dan houten yoga blokken (afhankelijk hoe hout en kurk wordt geoogst). Het voordeel van een kurk yoga blok is dat ze zachter zijn en minder wegen dan hout. Het nadeel is dat kurk zweet en geurtjes absorbeert,  uiteindelijk kunnen gaan stinken en vaak gaan afbrokkelen.

Foam yoga blok

Foam yogablokken zijn vaak goedkoper dan kurk en houten yogablokken. Ze zijn zeer licht en voelen zacht aan. Vanwege de lage aanschafprijs, duurzaamheid en het eenvoudig kunnen schoonhouden van een foam yogablok is dit de meeste gekozen yoga blok. Een nadeel van de foam yoga blok is dat het foam snel vies wordt en niet zo milieuvriendelijk zijn als hout of kurk. Sommige foam yogablokken kunnen instabiel aanvoelen wanneer je ze gebruikt, maar dat verschilt per merk en soort.

In de meeste gevallen koop je slechts één yoga blok, maar je doet er goed aan om een tweede exemplaar aan te schaffen. Er zijn een aantal voordelen om een tweede yogablok te kopen.

1. Als je een tweede yoga blok koopt, kun je ervoor kiezen om dezelfde te kopen die je al hebt. Zo hoef je je niet af te vragen wat het formaat, merk en kleur ook alweer was.


2. Je zal merken dat het prettig is als je een yoga blok in elke hand vasthoud of twee yogablokken op elkaar kunt stapelen. Dit zal zorgen voor meer ondersteuning en de mogelijkheid om een breder scala aan yoga oefeningen kunt uitproberen.


3. Het aanschaffen van twee yogablokken kost natuurlijk wel wat, maar dit scheelt vaak wel verzendkosten.