Thuis yoga oefeningen voor beginners – Complete gids

Thuis yoga oefeningen voor beginners – Complete gids

Je hebt de eerste stap gezet om kennis te maken met yoga en wilt natuurlijk snel aan de slag. Maar… waar begin je nu precies, welke yoga oefeningen kun je als beginner uitvoeren, hoe moet je de yoga oefeningen juist uitvoeren en wat heb je ervoor nodig?

Dit zijn bekende vragen van mensen die thuis willen beginnen met yoga. Daarom hebben we deze complete yoga gids voor beginners ontwikkeld die je op weg helpt met alle ins en outs en de beste yoga oefeningen voor beginners die je thuis kunt uitvoeren.

Zo weet je precies hoe je moet starten met Thuis Yoga Oefeningen Voor Beginners.
Omdat het een uitgebreide handleiding geworden is, heb ik hieronder een inhoudsopgave voor je gemaakt om het overzichtelijk te houden. Zo kun je makkelijk de stukken lezen waarin je geïnteresseerd bent en hoef je niet de hele handleiding door te lezen.

Thuis beginnen met Yoga – Wat heb je nodig voor yoga?

Je wilt beginnen met thuis yoga oefeningen uitvoeren, maar wat heb je er eigenlijk voor nodig? Gelukkig heb je niet veel nodig als je thuis begint met yoga. Wat je nodig hebt zal ik hieronder opsommen:

1. Makkelijke (yoga) kleding


Allereerst heb je gemakkelijk zittende kleding nodig. Bijvoorbeeld kleding die je aantrekt tijdens het sporten. Je dagelijkse outfit is vaak minder geschikt, omdat het vaak te strak zit om je vrij in te bewegen.

Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan kun je altijd nog yogakleding aanschaffen, zoals een yoga broek of yoga legging en een yoga top. Mijn advies is eerst uit te zoeken of yoga bij je past.

2. Rustige ruimte


Ten tweede is het belangrijk dat je beschikt over een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt door mede bewoners of andere mensen. Wanneer je telkens gestoord wordt kun je je niet volledig concentreren op de oefeningen die je aan het uitvoeren bent.

En ja… ook de televisie, radio en telefoon kunnen voor afleiding zorgen. Mijn advies: zet ze allemaal uit, zodat je je volledig kunt focussen op de yoga oefeningen. Pak dat rust moment voor jezelf om je batterij weer op te laden.

3. Yogamat


Oké, je hebt een setje makkelijke kleding aangetrokken en een rustige ruimte opgezocht, maar om de oefeningen uit te kunnen voeren heb je een yogamat nodig. De yogamat zorgt ervoor dat je tijdens de oefeningen voldoende grip hebt en dus niet weg glijdt. Als je net begint met yoga, kun je een goedkope yogamat aanschaffen. Zo kun je ervaren wat prettig voelt en jouw voorkeur heeft, voordat je een duurdere yogamat koopt.

Top 5 yogamatten voor beginners

1. Gaiam Premium yogamat (5mm dikte)


Deze yogamat is twee keer zo dik dan de meeste standaard yogamatten. Deze yogamat biedt een zachte ondergrond en is voorzien van een textuur en antislip laag. Hierdoor kun je de yoga oefeningen makkelijk uitvoeren en glijd je niet uit.

 

2. Gaiam Paisley Flower yogamat (3mm dikte)


Deze yogamat is dunner dan de mat van hierboven. Het grote verschil zit hem in de ondergrond. Hierdoor heb je een betere verbinding met de grond en sta je stabieler op de mat. Deze mat is voorzien van een antislip laag, waardoor uitglijden voorkomen wordt. Daarnaast is deze yogamat iets goedkoper dan de 5mm versie.

3. Yogi & Yogini yogamat (5mm dikte)

Deze yogamat is twee keer zo dik dan de meeste standaard yogamatten. Deze yogamat biedt een zachte ondergrond en is voorzien van een textuur en antislip laag. Hierdoor kun je de yoga oefeningen makkelijk uitvoeren en glijd je niet uit.

 

2. Gaiam Paisley Flower yogamat (3mm dikte)


Deze yogamat is dunner dan de mat van hierboven. Het grote verschil zit hem in de ondergrond. Hierdoor heb je een betere verbinding met de grond en sta je stabieler op de mat. Deze mat is voorzien van een antislip laag, waardoor uitglijden voorkomen wordt. Daarnaast is deze yogamat iets goedkoper dan de 5mm versie.

 

3. Yogi & Yogini yogamat (5mm dikte)


Deze yogamat is een echt instap model voor als je eerst wilt ontdekken of yoga iets voor je is. De mat is licht en soepel, waardoor je deze eenvoudig kunt meenemen. Het is een waterafstotende mat dat warmte isolerend is op een koude ondergrond. Ook deze mat is antislip en schokabsorberend.

De yogamat is verkrijgbaar in meerdere kleuren.

 

4. Yogi & Yogini TPE yogamat (3mm dikte)


Deze mat is gemaakt van TPE wat betekent dat deze mat slijtvastheid en duurzaam is. Deze yogamat is geschikt voor zowel de beginner als de meer ervaren yogi. Kenmerkend is de uitstekende grip door de vinylschuim/PVC laag.

 

5. Yogi & Yogini TPE yogamat (5mm dikte)


Wat deze yogamat speciaal maakt is de gesloten celstructuur. Hierdoor kunnen bacteriën, ziektekiemen en geuren niet binnendringen in de mat. De mat wordt geleverd inclusief draagkoord.

 

4. Yogablok

Naast een yogamat is het ook handig om een yogablok aan te schaffen. Een yogablok helpt je om de juiste lichaamspositie aan te nemen, zodat je de voordelen van de houding optimaal kunt ervaren.

Of je een bepaalde houding kunt uitvoeren is afhankelijk van jouw lichaam. Gedeeltelijk heeft dit te maken met leningheid. Gebruik dus een yogablok op de momenten dat je verwacht dit nodig te hebben tijdens het uitvoeren van de yoga oefeningen.

Top 3 yogablokken voor beginners

1. Yoga Prop – steunblok kurk

De steunblokken zijn gemaakt van natuurlijk, reukloos en duurzaam materiaal. Voor gebruiksgemak zijn de randen en hoeken afgerond. De blokken zijn stevig, het gewicht en het oppervlak voelt goed aan.

2. Gaiam Yogablok Paars

Dit yogablok is zeer licht en zorgt voor de stabiliteit die nodig is voor een het optimaal uitvoeren van de oefeningen. Het zorgt voor een diepere positie en meer kracht bij de oefeningen.

3. Manduka Recycled Foam Block – Yogablok

Dit yogablok is uiterst duurzaam, het bestaat uit meer dan 50% gerecycled EVA foam. Het Manduka yogablok is lichtgewicht en biedt onovertroffen comfort, stijl en ondersteuning.

5. Meditatiekussen

Als laatste kun je overwegen om een meditatiekussen en/of meditatiebankje aan te schaffen. Een meditatiekussen en/of meditatiebankje zorgen ervoor dat je bekken beter naar voren kantelen, waardoor je een rechte houding kunt aannemen en minder spanning in het lichaam vasthoudt. Dus voor een optimale ontspanning en focus tijdens de meditatie is dit geen overbodige luxe.

Als je niet precies weet welk meditatiekussen het meest geschikt is, lees dan het artikel “Welk meditatiekussen moet ik nu kiezen?
Samenvattend heb je het volgende nodig om thuis te beginnen met yoga:

Prettige en makkelijk zittende kleding
Een rustige ruimte waar je ongestoord kunt zitten
Een yogamat
Een Yogablok
Meditatiekussen en/of meditatiebankje (niet noodzakelijk, maar wel aan te bevelen)

Een routine creëren

Nu je precies weet wat je nodig hebt om thuis te beginnen met yoga, is het tijd om een routine te creëren. Een routine geeft je houvast bij het uitvoeren van de yoga oefeningen. Zo weet je precies wat je moet doen en makkelijker om vol te houden.

Hoe ziet een yogales eruit?

Een yogales ziet er ongeveer als volgt uit:

Ademhalingsoefeningen en/of een korte meditatie
Warming-up met makkelijke oefeningen
Yoga houdingen
Afbouwende yoga houdingen
Savasana
Meditatie

Start met de ademhalingsoefening, waarbij je een aantal minuten de aandacht richt op je ademhaling. Vervolgens ga je verder met lichte en makkelijke strechtsoefeningen en bouw je langzaam op tot de meer uitdagende houdingen. Nu bouw je langzaam af en eindig je de sessie met savasana en een meditatie sessie.

Afhankelijk van de duur van de sessie kun je besluiten om minder of meer oefeningen/houdingen weg te laten of toe te voegen. Als je een korte sessie wilt doen, kun je bijvoorbeeld de savasana overslaan en de meditatie beperken tot enkele minuten. Experimenteer met wat prettig voelt en waar je behoeft aan hebt.

Welke obstakels kunnen jouw yoga sessie tegenwerken?

Ook al vind je het leuk om yoga te doen, je kunt te maken krijgen met obstakels die jouw yoga sessie tegenwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Tijdsgebrek
Geen zin
Weinig aan energie
Te druk
Uitstel gedrag

Kortom… allemaal smoesjes.

Als je jezelf hierop betrapt dan is dat juist een goede reden om op de yogamat te gaan staan. Yoga is namelijk een systeem dat je de juiste handvaten geeft om je persoonlijk te ontwikkelen en de beste versie van jezelf te worden. En raad eens… dat is alleen mogelijk door alle obstakels te overwinnen.

Geef je toe aan de obstakels dan zul je altijd de persoon blijven die je nu bent en je nooit verder ontwikkelen. Je blijft dan worstelen met negatieve en/of beperkende gedachten.

Durf de uitdaging aan te gaan, hoe moeilijk deze ook lijkt. Reset je mindset en go for it. Je zult zien dat je vroeg of laat op het niveau komt, waarop je over deze uitdaging heen bent gegroeid. Je hebt de uitdaging overwonnen en het vormt geen belemmering meer, omdat je persoonlijk gegroeid bent.
Mindset is enorm belangrijk om obstakels bij yoga en in het leven te overwinnen.

Hoe blijf je gemotiveerd

Je bent gestart of doet een korte tijd aan yoga, dan kan het zijn dat je de motivatie verliest om consequent te oefenen. Maar het is juist ontzettend belangrijk om jezelf te blijven motiveren. Want als je eenmaal de magie van yoga hebt ontdekt, dan voel je nooit geen ‘moeite’ meer om op de yogamat te stappen.

Natuurlijk zullen er dagen zijn dat je je moe en lusteloos voelt of dat je gewoonweg te druk bent. Dat ligt niet aan jouw, want daar heeft iedereen wel eens last van. Als je dan tóch even tijd maakt voor yoga, ook al is het een paar minuten, dan zul je merken dat je je beter voelt, veel productiever en meer gefocust bent.

Als het toch echt even tegenzit, dan komt jouw wilskracht en discipline om de hoek kijken die je helpen om toch op de yogamat te gaan staan.

Wanneer kun je het beste aan yoga doen?

Wanneer je het beste aan yoga kunt doen is per persoon verschillend, de een vind de ochtend prettig, de ander weer in de avond. Doe vooral wat bij jouw past en wat jij prettig vindt. Maar wil je overdag relaxter, productiever en meer gefocust zijn? Dan raad ik je aan om yoga in de ochtend te doen. Nog voordat de hectiek van de begint ben jij helemaal zen.

Gedurende de dag krijg je veel invloeden te verwerken, zowel positieve als negatieve invloeden. De kans bestaat dat je helemaal verzadigd bent en minder zin hebt om ’s avonds aan yoga te doen. Je kunt dit voorkomen door in de ochtend jouw yoga sessie te houden. Zo ben je helemaal klaar voor wat de dag brengt.

Thuis Yoga Oefeningen Voor Beginners

Je hebt nu de juiste informatie en waarschijnlijk mindset om nu echt te starten met yoga oefeningen voor beginners. In onderstaande video vind je een aantal thuis yoga oefeningen voor beginners, waar je direct mee kunt starten:

De thuis yoga oefeningen voor beginners zijn ideaal om mee te starten als je interesse hebt in Yoga. De tips en video uit dit artikel helpen je op weg om direct te starten met de eerste yoga oefeningen. En bovendien heb je weinig nodig om te beginnen met yoga.

Laat de ervaring op je afkomen en ontdek waarom zoveel mensen elke dag aan yoga doen.

Wil je thuis serieus aan de slag met Yoga? Bekijk dan eens de complete beginnerscursus van Yoga Stap voor Stap. Zij helpen je om de basisprincipes van yoga op een toegankelijke en laagdrempelige manier aan te leren. De ervaringen van veel beginners zijn ontzettend positief.