Welk meditatiekussen moet ik kiezen?

Welk meditatiekussen moet ik kiezen?

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van meditatie. Bij meditatie ben je niet gebonden aan één plek, maar kun je overal en op verschillende manieren uitvoeren.

De meest gebruikte manier is de zittende houding met een meditatiekussen en/of meditatiebankje.

Als je op zoek gaat naar een geschikt meditatiekussen, kom je erachter dat er verschillende soorten, maten en vormen zijn. In dit artikel geven we tips hoe je het meest geschikte meditatiekussen voor jouw behoeften kunt aanschaffen.

Meditatiekussen kopen, maar waarom eigenlijk?

De meest gebruikte manier om te mediteren is de zittende houding op een meditatiekussen. Door een meditatiekussen tijdens het mediteren te gebruiken kun je gemakkelijker langere tijd rechtop zitten. Dit is erg belangrijk om je geest helder en alert te houden. Een andere reden om een meditatiekussen te gebruiken is dat je goed contact maakt met de grond.

Waar moet je op letten bij het kopen van een meditatiekussen

Een goed meditatiekussen biedt goede ondersteuning en is afgestemd op jouw lichaamslengte en lenigheid. Het materiaal moet slijtvast zijn, een juiste stevige vulling hebben en het liefst moet de hoes te verwijderen zijn, zodat je deze kunt wassen.

Meditatiekussen zijn er in vele soorten, maten en vormen, maar ook in vele kleuren en patronen. Zoek een kleur of patroon uit dat jouw het meest aanspreekt. Het voordeel van een kussen dat aan jouw wensen voldoet, is dat je motivatie extra versterkt wordt als je het kussen erbij pakt.

Vulling van het meditatiekussen

Als vulling voor een meditatiekussen kunnen verschillende materialen gebruikt. Grofweg zijn er drie opties: boekweit, kapok en vulkatoen. Het verschil in materiaal wordt hieronder uitgelegd.

Boekweit is een graansoort en bevat een donkerbruine schil rondom de zaden. Het is een restproduct van de oogst van de boekweit. De boekweitdoppen zijn hard en hebben een half bolle vorm. Een ideale vulling voor meditatiekussens, omdat het kussen zich naar jouw lichaam vormt. Door gebruik te maken van boekweit wordt de warmte goed geleid, behoudt zijn veerkracht en biedt optimale stevigheid zonder dat het kussen plat wordt.

Kapok is een tropische boomsoort, waarvan de vezels gebruikt worden als vulling van het kussen. Een kussen met vulling van kapok is duurzaam, maar heeft als nadeel dat het vrij snel inzakt en daardoor minder comfort biedt.

Vulkatoen is een grondstof dat iedereen kent. Het gebruik van vulkatoen in een kussen biedt comfort en zachtheid. Het nadeel van vulkatoen is dat het eenvoudig inzakt en regelmatig opgeschud moet worden.

Wat is de juiste zithoogte van een meditatiekussen?

Ronde meditatiekussen hebben vaak een hoogte van 15 cm tot 17 cm. Voor relatief lange mensen is het aan te raden een hoger meditatiekussen te gebruiken voor meer comfort. Daarnaast geldt: hoe leniger je bent hoe dunner jouw meditatiekussen mag zijn.

Probeer ook eens een andere zithouding uit. Wanneer je een rond kussen kantelt kun je met je knieen naar voren en je voeten plat naar achteren op gaan zitten. Met deze houding is de zithoogte wat hoger en voorkom je dat je last van de knieën en enkels krijgt als de kleermakerszit voor jou minder prettig.

Het is bij de meeste meditatiekussens mogelijk om de hoogte aan te passen. Dit kun je eenvoudig regelen door vulling toe te voegen of eruit te halen.

Rond meditatiekussen, halve maan of een meditatiebankje

Een halve maan meditatiekussen zijn vaak wat lager dan de ronde kussens. Het voordeel van een halve maan kussen is meer ondersteuning aan de dijbenen en een betere kanteling van de bekken.

Wil je graag iets hoger zitten of vind je een meditatiekussen niet prettig, dan kun je een meditatiebankje gebruiken. Het voordeel van het meditatiebankje is dat je de benen onder het bankje kunt plaatsen, je knieën naar voren en voeten naar achteren. Dit voorkomt dat je benen gaan knellen of slapen. Het zitoppervlakte van het bankje is vaak licht gekanteld, wat zorgt voor een kanteling van de bekken en je langere tijd je rug recht kunt houden tijdens het mediteren.

Een meditatiebankje is in tegenstelling tot een meditatiekussen niet in hoogte te verstellen. Ben je kleiner dan 1.65 meter of langer dan 1.80 meter, dan is een rond meditatiekussen op zijn kant waarschijnlijk een betere optie.

Heb ik een yogamat / meditatiemat nodig?

Het is geen verplichting, maar een yogamat biedt een stevige ondergrond, dient als isolatie tegen een koude vloer en is zacht voor je benen. Je kunt de yogamat gebruiken in combinatie met het meditatiekussen of meditatiebankje.

Heb je geen idee welke yogamat je nodig hebt of wil je graag wat tips hierover lezen? Lees dan snel ons artikel Yoga mat kopen – Kies de yoga mat die bij je past