Yoga in huis

Yoga in huis

Thuis een yoga sessie beginnen kan een geweldige manier zijn om je yoga vaardigheden te onderhouden en zelfs nieuwe asana’s uit te proberen. Het is ook een uitstekende manier als je moeite hebt om de yogalessen in je drukke schema te passen of als je vaker wilt oefenen dan financieel realistisch is.

Een groot voordeel van thuis yoga beoefenen is dat je het zo kunt inrichten/uitvoeren als jij wilt. Je kunt op elk moment beginnen en eindigen, oefeningen afgestemd op je humeur en fysieke behoeften, elk genre muziek opzetten en volume regelen.

Zoek een fijne plek in huis om te oefenen. Dit kan een plek zijn die je speciaal hebt ingericht voor jouw yoga sessie, maar het mag elke plaats zijn waar je de yogamat kunt neerleggen en voldoende ruimte hebt om veilig te bewegen. De ideale ruimte zal voor elke persoon anders zijn en wordt vaak beïnvloed door de woning en andere leefstijlfactoren. Waar je ook oefent, laat de ruimte zich heilig, uitnodigend en vredig voelen op een manier die iets voor jou betekent. Donna Nebenzahl suggereert: “Creëer een sfeer die zo kalmerend is dat zelfs de gezinshond, met een diepe zucht, in staat is om te ontspannen.” Deze kalmerende invloed kan helpen je aandacht op je oefeningen te vestigen en je focus niet op de normale huishoudelijke afleiding te richten.

Sommige dagen stap je op jouw yogamat en weet je precies welke oefeningen je gaat uitvoeren, andere dagen voel je je misschien minder geïnspireerd. Ben je een beetje inspiratieloos? Er zijn genoeg mogelijkheden om nieuwe inspiratie op te doen. Koop bijvoorbeeld een goed yogaboek of yoga DVD, bekijk yoga inspiratie video’s op Youtube.

Zorg dat de ruimte waar je oefent prettig aanvoelt. Je kunt kaarsen of wierook aansteken, foto’s of standbeelden van gewaardeerde leraren of goden gebruiken, of bepaalde muziek spelen. Het kan rustgevend zijn om het ritueel van voorbereiding te benaderen met een gevoel van eerbied; je sessie is al begonnen!

Ten slotte, committeer je aan een oefenschema. Wees eerlijk en realistisch met jezelf, zodat je niet opgeeft. Als je nog steeds yogalessen volgt, kan het handig zijn om tijdens je vrije dagen op hetzelfde moment te oefenen.

Er zijn honderden redenen te bedenken om de yogasessie over te slaan, en nog meer wanneer je oefentijd wordt bepaald door het schema van iemand anders. Volg je yogalessen in een yogastudio/school, blijf naar je favoriete lessen gaan. Kun je een keer niet naar de les, ga dan gewoon lekker thuis aan de slag. Trek je yoga outfit aan, rol je mat uit en laat je innerlijke wijsheid je leiden.